Is een UV-Filter noodzakelijk?

Als onderdeel van een vijverfiltersysteem: JA
Als onderdeel van een aquariumfiltersysteem: NEE

AQUARIUM UV – Tenzij u meerdere aquariums heeft die aan hetzelfde filter zijn gekoppeld (bijvoorbeeld in een winkelsysteem), is er geen UV nodig. Dit is omdat het aquarium (normaliter) niet in direct zonlicht staat en parasitaire problemen zeldzaam zijn wanneer de water- en visstand van goede kwaliteit is. Veel moderne externe filters hebben echter UV-lampjes ingebouwd om algen, bacteriën en parasieten te bestrijden en kunnen zo een stukje gemoedsrust toevoegen aan vishouders. Als uw filter een ingebouwde UV-lamp heeft en u het op een nieuw aquarium plaatst, zorg er dan voor dat het licht gedurende de eerste 2-3 weken is uitgeschakeld zodat het filter kan rijpen. Het UV-licht zal namelijk de nuttige bacteriën en schadelijke bacteriën doden. Een UV-lamp voor een aquarium zal over het algemeen geen kwaad kunnen, het kan zelfs voordelen bieden maar het is geen noodzaak.

VIJVER UV – Vijvers zullen over het algemeen worden blootgesteld aan veel zonlicht wat zal resulteren in een groei van algen waardoor ‘groen water’ ontstaat. Dit kan worden voorkomen door Uv-stralingen. Parasieten komen vaker voor in vijvers dan in aquariums. Ze kunnen in bedwang worden gehouden met behulp van UV-straling. De parasieten bevinden zich namelijk veelal in de larvale stadia en zwemmen vrij rond. Wanneer zij door het filter worden gepompt en zo langs de UV-lamp komen zal de UV-straling deze parasieten doden.

De juiste volgorde in een traditioneel filtersysteem is: Pomp -> UV-Filter -> vijverfiler.
Bij een filtersysteem op basis van zwaartekracht (trickle/showerfilter) is de juiste volgorde: Vijverfilter -> Pomp -> UV-Filter.