Biohome Producten (12)

Wat is er zo speciaal aan Biohome?

Dankzij de unieke structuur en samenstelling ondersteund Biohome Filtermedia zowel aerobe bacteriën als anaerobe bacteriën. Aerobe bacteriën verwerken ammoniak en nitriet, anaerobe bacteriën verwerken nitraat. Dit verlaagd aanzienlijk de hoeveelheid water dat moet worden ververst en creëert een uiterst gezonde leefomgeving voor het onderwaterleven.

Normaal filtermedia ondersteund slechts in zeer kleine mate tot geen anaerobe bacteriën waardoor er hoge nitraatgehaltes ontstaan. Externe filters worden om die reden dan ook wel “nitraatfabrieken” genoemd. Dit veroorzaakt een ongezonde leefomgeving en vereist regelmatig grote waterverversingen.

Welke variant is het meest geschikt voor mijn filter?

  • Biohome Standaard: Kleine interne aquariumfilters, kleine externe filters, DIY filters, overheadfilters en kleine “hang on the back filters”.
  • Biohome Plus: (zoals bij Biohome Standaard).
  • Biohome Ultra Mini: externe aquariumfilters, grotere interne aquariumfilters, grotere DIY filters, overheadfilters, kleinere sumps, kleinere shower/trickle-filters en grotere “hang on the back filters”.
  • Biohome Ultra: Sumps en medium tot grote shower/trickle filters.
  • Biohome Ultimate: Externe filters, grotere interne filters, grotere DIY filters, overheadfilters, kleinere sumps, grotere “Hang on the Back” Filters en kleinere shower/trickle-filters.
  • Biohome Ultimate Maxi: Sumps, en medium tot grote shower/trickle filters.
  • Biohome Ultimate Marine: Externe filters, grotere interne filters, grotere DIY filters, overheadfilters, kleinere sumps, grotere “Hang on the Back” Filters en kleinere shower/trickle-filters.
  • Biohome Ultimate Marine Maxi: Sumps
  • Biogravel / Biogravel Marine: kleine interne aquariumfilters, kleine externe filters,  in kleine “hang on the back filters”, bodemfiltersystemen, kleine DIY filters en Biorbs-Aquariums.

Hoe kunnen anaerobe bacteriën zich ontwikkelen in een zuurstofrijke waterstroming?

De lange “tunnels” in het Biohome Filtermedia zijn in de gebieden waar veel zuurstofrijk water langs stroomtgekoloniseerd met aerobe bacteriën. Dieper in de lange tunnels wordt het zuurstofgehalte enorm gereduceerd dankzij deze zelfde aerobe bacteriën. Samen met de langzame stroming die in deze “dead zones” ontstaat wordt de perfecte leefomgeving voor anaerobe bacteriën gecreëerd.
De unieke structuur van Biohome Filtermedia maakt een perfecte balans tussen aerobe en anaerobe bacteriën mogelijk in elke doorstroomsnelheid. Het is dus niet meer nodig om belachelijk (onhaalbaar) lage waterstroming te creëren wat sommige andere merken vereisen.

Wat is de juiste indeling van mijn filter?

Hoewel de meeste fabrikanten anders beweren is de beste volgorde van filtratie als volgt:

Mechanische filtratie -> Biologische filtratie -> Chemische filtratie (optioneel).

Door deze volgorde aan te houden voorkom je dat de poreuze structuur van het biologisch filtermateriaal onnodig snel dichtslibt. Standaard stroomt het water vaak pas aan het einde van het filtersysteem door een fijn wattenvlies. Deze slibben echter vaak snel dicht waardoor het fijne vuil zich onder dit wattenvlies ophoopt. Dit is precies de plek waar traditioneel het biologisch filtermateriaal zich bevindt.  Zie voor meer informatie over dit onderwerk ook de pagina “Biohome op YouTube“.

Hieronder staat nog eens duidelijk hoe je je filter het beste kunt indelen. (Links een traditioneel extern filter en rechts een extern filter met voorfilter). Voor het voorfilter kun je veelal de meegeleverde filterschuim gebruiken. Binnenkort volgt meer informatie voor bijvoorbeeld HOB-filters (Hang On The Back- filters).

Is er een minimum hoeveelheid Biohome Filtermedia nodig om de volledige stikstofcyclus te bereiken?

Ja, wanneer je bijvoorbeeld 500gram in een gigantisch filter op een 500 liter aquarium gebruikt zal het niet in staat zijn om de nitraatgehaltes te verlagen als de aerobe bacteriën volop nitraat aan het produceren zijn. Bij gebruik van de juiste hoeveelheden zijn de resultaten ongeëvenaard.

De meeste filters bieden genoeg ruimte voor voldoende Biohome Filtermedia. Zo hebben bijvoorbeeld vrijwel alle externe aquariumfilters welke geschikt zijn voor een aquarium van 300 liter genoeg capaciteit voor ongeveer 3kg – 5kg filtermedia.

Biohome Filtermedia wordt al jaren over de hele wereld (vooral in Azië) in allerlei soorten aquariums en vijvers gebruikt. Op basis van deze ervaringen adviseren wij de volgende richtlijnen voor het bereiken van een aanzienlijke verlaging van nitraat (oftewel de volledige stikstofcyclus).

Gemiddelde tropische gezelschapsaquarium: 1kg per 100 liter
Gemiddelde koud-wateraquarium: 1kg – 1,5kg per 100 liter
Goudvis aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
Grote Cichliden aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
Malawi / Tanganyikan aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
Zoutwater/zeeaquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
Gemiddelde gemixte visvijver: 1kg per 200 liter
Gemiddelde Koivijver: 1kg per 150 liter

Ammoniak en nitriet zal worden gereduceerd tot zeer lage niveaus maar de volledige (stikstof)cyclus is de enige juiste manier van goede filtratie. Bovenstaande richtlijnen zijn gericht op het bereiken van deze volledige cyclus en zullen resulteren in een betere waterkwaliteit en minder benodigde waterverversingen.
Onthoud goed: het is altijd beter om overcapaciteit op filtratiegebied te hebben dan ondercapaciteit. Een grotere filtercapaciteit zal beter in staat zijn om vervuiling en andere waterkwaliteitsproblemen op te vangen. Hierdoor wordt de kans geminimaliseerd dat de leefomstandigheden van de bewoners in gevaar komt.

Is een actieve kolonie van anaerobe bacteriën schadelijk voor het onderwaterleven?

Nee, de anaerobe bacteriën die in het filtermedia leven zijn in goede balans met de aerobe bacteriën. De structuur van het filtermedia bevat zowel zuurstofarme zones (waar anaerobe bacteriën kunnen leven) als zuurstofrijke zones (waar aerobe bacteriën kunnen leven). Zodoende kunnen beide bacteriekolonies in harmonie samenwerken en zodoende zowel ammoniak, nitriet als nitraat verwerken. Dit is totaal anders dan de schadelijke bacteriezones welke vaak kunnen ontstaan in “verwaarloosde” diepe substraat/grind/zand lagen.

Hoelang duurt het alvorens Biohome Filtermedia “gerijpt” is?

Wanneer je een aquarium of vijver opstart heeft het filter tijd nodig om te “rijpen”. Tijdens dit proces groeien de bacteriekolonies tot het niveau dat zij in staat zijn om de afvalstoffen te verwerken. Dit proces kan worden opgedeeld in twee delen:

1 – de gemiddelde tijd die aerobe bacteriën nodig hebben is 2 – 3 weken
2 – de gemiddelde tijd die anaerobe bacteriën nodig hebben is 4 – 6 maanden.

De Biohome varianten met toegevoegde sporenelementen versnellen dit proces. Daarnaast kan het helpen om water of filtermateriaal van een goed ingedraaid aquarium toe te voegen.

Zijn er factoren die het rijpen van het filtermedia kunnen vertragen of tegengaan?

Ja, er zijn meerdere factoren die de ontwikkeling van goede bacteriën vertragen of zelfs de bacteriën kan doden.

  • Lage temperatuur
  • Lage PH
  • Grote waterverversingen met kraanwater
  • Uitspoelen van het filtermedia met kraanwater
  • Een UV-filter welke tijdens het rijpen wordt aan gelaten (je kunt deze het beste 2 – 3 weken uitzetten)
  • Het toevoegen van sterke antibacteriële middelen aan het aquariumwater

Het volgende kan geheel voorkomen dat het filter rijpt:

  • Het gebruik van chemische middelen om ammoniak, nitriet of nitraat te verwijderen. Het is niet precies bekend hoeveel van deze middelen een negatieve invloed hebben op de groei van de zo belangrijke goede bacteriën. Purigen en Chemipure Elite staan wel algemeen bekend als boosdoener. In een goed opgezet filtersysteem zou chemische filtratie niet nodig moeten zijn. Wanneer het nodig is om medicijnresten of verkleuring uit het water te verwijderen (door bijvoorbeeld houtdecoratie) kun je het beste actieve kool gebruiken. Actieve kool doodt namelijk geen goede bacteriën.
  • Regelmatig vervangen van het filtermedia. De anaerobe bacteriën die nodig zijn voor het afbreken van nitraat hebben ongeveer 4 – 6 maanden nodig om zich voldoende te koloniseren. Het filtermedia moet om die reden dus altijd in het filter blijven totdat de werking achteruit gaat. Dit gebeurt bij de producten van Biohome pas na vele jaren van gebruik.
  • Het gebruiken van sterke antibacteriële middelen. Methyleenblauw wordt vaak gebruikt bij behandeling van problemen in het aquarium. Dit middel kan er echter ook voor zorgen dat een volledige bacteriekolonie wordt gedood met alle gevolgen van dien.

Hoe lang gaat Biohome mee?

In principe gaat Biohome Filtermedia oneindig lang mee maar de efficiëntie van het filtermedia zal na zo’n 6 tot 10 jaar wel enigszins afnemen. Zelfs in een juist opgezet filtersysteem waarbij er eerst met filterschuim wordt gefilterd zodat het biologische filtermedia wordt beschermt tegen dichtslibben met vuil en mulm, zal de interne structuur uiteindelijk gaan verzadigen met opeenvolgende generaties goede bacteriën.  Een erg hoge waterstroming en regelmatig uitspoelen van het filtermedia zal het filtermedia sneller doen slijten maar onder normale omstandigheden kunt u Biohome Filtermedia lange tijd gebruiken.

Aquariumhouders in Azië gebruiken Biohome Filtermedia al veel langer dan in andere delen van de wereld. Velen van hen gebruiken nog steeds de oorspronkelijk gekochte batch welke nu al 12 – 15 jaar meegaat. Als het zijn efficiëntie te veel zou hebben verloren dan  zou dit te merken zijn aan de waterkwaliteit en zou men het daar al eerder hebben vervangen.

Biohome biedt een lange termijn oplossing en stelt je filter in staat de volledige stikstofcyclus te behalen wat vele jaren voor een extreem goede waterkwaliteit zorgt. Biohome is daardoor ook prijstechnisch gezien een stuk voordeliger dan filtermedia van andere merken.

Wat doen de toegevoegde sporenelementen in Biohome Plus, Ultimate en Ultimate Marine?

De toegevoegde sporenelementen werken als een katalysator voor de goede bacteriën waardoor zij sneller zullen koloniseren en sneller in staat zijn om de afvalstoffen af te breken. Ammoniak wordt omgezet in nitriet, nitriet wordt omgezet in nitraat en nitraat wordt omgezet in oplosbare stikstof. De varianten met toegevoegde sporenelementen zijn te herkennen aan hun rood/oranje kleur.

De sporenelementen zitten in het filtermedia “opgesloten” en hebben daardoor geen invloed op de watersamenstelling en moeten dan ook niet worden gezien als waterbehandeling.

Om het wat duidelijker te maken zou je het filtermedia als een kantoor kunnen zien met de goede bacteriën als personeel. De sporenelementen zijn te vergelijken met supersnel internet, telefoons, werkplekken en computers. Zij zorgen er dus voor dat het personeel efficiënter kan werken. De apparatuur verlaat nooit het kantoor maar is een essentieel onderdeel op de werkvloer.

Bij normaal filtermedia moeten de goede bacteriën zich zien te koloniseren op een steriel medium. De benodigde sporenelementen zullen zich daarbij langzaam ontwikkelen wat uiteindelijk dus ook zal zorgen voor een efficiënte “werkvloer”. De toegevoegde sporenelementen in Biohome Plus, Ultimate en Ultimate Marine versnellen dit proces dus aanzienlijk.

Het gebruik van de juiste sporenelementen in zowel zoetwater als zoutwateraquariums kan een flink verschil maken. Bovendien zijn er vele ervaringen bekend van zoutwateraquariums waar het gebruik van de Marine versie van Biohome heeft gezorgd voor een verbetering in gezondheid en kleur van koralen. Dit zal waarschijnlijk komen door het creëren van extreem gezond water of andere reacties die in het filtermedia plaatsvinden, hoe dan ook is het een mooie bonus.

Laat Biohome de PH-waarde stijgen of dalen?

Nee, Biohome Filtermedia is gemaakt van verpulverd glas en heeft daarom geen invloed op de PH-waarde. Het zou wel kunnen dat wanneer er een grote hoeveelheid ander filtermedia wordt vervangen door Biohome Filtermedia de PH tijdelijk een klein beetje stijgt. Dit stabiliseert zich weer na 1 – 2 dagen. Dit zou ook gebeuren wanneer er bijvoorbeeld een grote hoeveelheid keramisch filtermateriaal wordt toegevoegd.

Hoe kan ik het beste nieuw Biohome Filtermedia toevoegen aan een bestaand filter?

Een gerijpt of ingedraaid filtersysteem mag je niet te veel verstoren omdat er anders een flink onbalans kan ontstaan met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen kun je het beste niet meer dan 25% per week van het oude filtermedia vervangen door Biohome Filtermedia. Het duurt dan dus ongeveer 4 weken om het gehele filtersysteem om te zetten. Dit lijkt misschien aan de korte kant maar omdat Biohome zo snel rijpt is deze periode prima. Het Biohome Filtermedia hoeft nu bij een juiste indeling van het filter voor zeker 6 – 10 jaar niet meer vervangen te worden. Wanneer je een compleet nieuw filter wilt installeren op een bestaand aquarium/vijver kun je het beste de eerste 3 – 4 weken het oude filter mee laten draaien. Na deze periode kun je het oude filter veilig afkoppelen, het nieuwe filter heeft dan genoeg tijd gehad om te rijpen.

Filtratie in het algemeen (3)

Wat is het beste filter voor mijn aquarium of vijver?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat elke situatie een andere oplossing vereist. Een filter moet het water in een zo goed mogelijke staat zien te houden. Wat zich in de filter bevindt, is veel belangrijker dan de naam van de fabrikant. Een goed opgezette, goedkope filter kan gemakkelijk beter presteren dan een dure filter die verkeerd is geplaatst.

Voor aquariums biedt een extern filter of sump de grootste ruimte om veel filtermedia te hebben en zo een geweldige waterkwaliteit te creëren. Dit is echter niet erg praktisch voor kleinere aquariums. Kies een filter dat zowel goede filterschuim als goede filtermedia bevat en controleer of het groot genoeg is. Een filter die geschikt is voor een aquarium van maximaal 100 liter, is niet geschikt voor een goed gevuld aquarium van daadwerkelijk 100 liter. Kies een filter die geschikt is voor 25% tot 50% meer dan het werkelijke volume van uw aquarium, afhankelijk van de bezetting.

Voor gewone vijverfilters kan het volgende als richtlijn worden gebruikt:

Een filter dat belooft om ‘tot 10000 liter te behandelen’ zal een vijver van 10000 liter in de volle schaduw zonder vis behandelen. Wanneer vissen worden toegevoegd en er rekening wordt gehouden met zonlicht, wordt deze ‘10000 liter’ bijna gehalveerd. Het filter zal in werkelijkheid dus maar 5000 liter schoon en gezond kunnen houden.

Als het filter op een 10000 liter koivijver wordt gezet, blijft het helder en gezond tot circa 3000 liter, omdat de eisen van koivissen veel groter zijn dan normale vijvervissen. Bij de meeste koi-vijverfilters wordt rekening gehouden met koi-vissen, de vermelde filtercapaciteit komt dan ook vaak beter in de buurt van de daadwerkelijke capaciteit.

Voor elke filtersituatie moet u zich laten informeren door vertrouwde winkels, omdat zij een goed idee hebben wat zal werken voor uw situatie – geef zo​​veel mogelijk informatie en onthoud dat het altijd beter is om overcapaciteit te hebben dan ondercapaciteit.

Wat is het verschil tussen mechanische, biologisch en chemische filtratie?

De zones in een filter kunnen als volgt worden gesplitst:

  • MECHANISCH – Dit is de eerste sectie waar water wordt gereinigd door schuimen / schermen of andere mechanische methoden. Het is eigenlijk waar het vuil zich verzamelt of vast komt te zitten, zodat deze gemakkelijk kan worden verwijderd. Een gebruikelijk voorbeeld is waar ruwe, middelgrote en fijne schuimen worden gebruikt om grote, middelgrote en kleine zwevende deeltjes op te vangen. Het is erg belangrijk om het water te reinigen voordat het in contact komt met het biologische filtermedia.
  • BIOLOGISCH – Dit is het gedeelte waar biologische filtermedia zich bevind. Dit filtermedia ondersteunt bacteriën die de ammoniak in nitriet verwerken en vervolgens nitriet in nitraat omzetten. Als Biohome wordt gebruikt, wordt het nitraat ook verwerkt tot oplosbare stikstof die de volledige stikstofcyclus voltooit. In een goed opgezet filter heeft u alleen de mechanische en biologische delen nodig om water van goede kwaliteit te leveren
  • CHEMISCH – Dit is het laatste stadium van filtratie en is over het algemeen niet nodig wanneer een filter correct is ingesteld. Er zijn veel chemische behandelingen waarbij verontreinigende stoffen worden aangetrokken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ammoniak, nitriet en nitraat. Deze stoffen zullen overigens niet of nauwelijks aanwezig zijn wanneer het biologische deel van het filter naar behoren werkt. Chemische behandelingen kunnen echter nuttig zijn na een medicijnbehandeling of als de kleur van (drijf)hout uit het water moet worden verwijderd. Actieve koolstof is de meest gebruikte chemische behandeling en moet na het biologische deel van het filter worden geplaatst, zodat het in het schoonst mogelijke water zijn werk kan doen. Op die manier zal het zo lang mogelijk meegaan, maar het moet nog steeds worden vervangen na niet meer dan 7 tot 8 weken.

Sommige chemische behandelingen die gewoonlijk in aquaria worden gebruikt, kunnen een zeer schadelijk effect op de goede bacteriën hebben. Deze moeten dan ook zo veel mogelijk worden vermeden als u wilt dat het filter op de juiste manier rijpt. Twee voorbeelden van producten waarvan vis-houders meldingen hebben gemaakt over kolonisatieproblemen (filter mislukt te rijpen of biologische gedeelte van het filter ‘sterft’) zijn Purigen en Chempure Elite.

Veel fabrikanten van aquariumfilters zullen aandringen op het gebruik van chemische filtratie, omdat het de effecten van een falend filter maskeert (door schadelijke stoffen aan te brengen die op natuurlijke wijze door bacteriën moeten worden verwerkt), maar als u een filter op de juiste manier opzet en filtermedia gebruikt die de afvalstoffen goed verwerkt, zou er geen chemische filtratie nodig moeten zijn.

Is een UV-Filter noodzakelijk?

Als onderdeel van een vijverfiltersysteem: JA
Als onderdeel van een aquariumfiltersysteem: NEE

AQUARIUM UV – Tenzij u meerdere aquariums heeft die aan hetzelfde filter zijn gekoppeld (bijvoorbeeld in een winkelsysteem), is er geen UV nodig. Dit is omdat het aquarium (normaliter) niet in direct zonlicht staat en parasitaire problemen zeldzaam zijn wanneer de water- en visstand van goede kwaliteit is. Veel moderne externe filters hebben echter UV-lampjes ingebouwd om algen, bacteriën en parasieten te bestrijden en kunnen zo een stukje gemoedsrust toevoegen aan vishouders. Als uw filter een ingebouwde UV-lamp heeft en u het op een nieuw aquarium plaatst, zorg er dan voor dat het licht gedurende de eerste 2-3 weken is uitgeschakeld zodat het filter kan rijpen. Het UV-licht zal namelijk de nuttige bacteriën en schadelijke bacteriën doden. Een UV-lamp voor een aquarium zal over het algemeen geen kwaad kunnen, het kan zelfs voordelen bieden maar het is geen noodzaak.

VIJVER UV – Vijvers zullen over het algemeen worden blootgesteld aan veel zonlicht wat zal resulteren in een groei van algen waardoor ‘groen water’ ontstaat. Dit kan worden voorkomen door Uv-stralingen. Parasieten komen vaker voor in vijvers dan in aquariums. Ze kunnen in bedwang worden gehouden met behulp van UV-straling. De parasieten bevinden zich namelijk veelal in de larvale stadia en zwemmen vrij rond. Wanneer zij door het filter worden gepompt en zo langs de UV-lamp komen zal de UV-straling deze parasieten doden.

De juiste volgorde in een traditioneel filtersysteem is: Pomp -> UV-Filter -> vijverfiler.
Bij een filtersysteem op basis van zwaartekracht (trickle/showerfilter) is de juiste volgorde: Vijverfilter -> Pomp -> UV-Filter.

Levering en Retourneren (3)

Levertijd en verzendmethode

Wij streven ernaar uw bestelling op werkdagen binnen 24-36 uur te verzenden. (Bestellingen op vrijdag na 16:00 uur worden zaterdag of maandag verstuurd).
Uw bestelling wordt bezorgd door PostNL op werkdagen tussen 09.00 en 21.30 uur en op zaterdagen overdag. Als u niet thuis bent bij de eerste bezorging zal het pakket een dag later voor de 2e keer worden aangeboden. Of u kunt via de “Niet thuis” code aangeven welke dag PostNL langs moet komen.

Verzendkosten

Verzendkosten Nederland:
Voor verzending binnen Nederland hanteren wij twee tarieven, afhankelijk van het totale orderbedrag.

Bij orderbedragen tot € 72,50 zijn de verzendkosten € 6,95 (incl. BTW)
Orderbedragen vanaf € 72,50 worden gratis verzonden.

Verzendkosten België:
Voor verzending naar België hanteren wij twee tarieven, afhankelijk van het totale orderbedrag.

Bij orderbedragen tot € 100,- zijn de verzendkosten € 9,50 (incl. BTW)
Orderbedragen vanaf € 100,- worden gratis verzonden.

Voorwaarden Retourneren

Volgens onze voorwaarden geldt een afkoelingsperiode van 14 dagen om zonder opgaaf van redenen het product te retourneren, ingaande op de dag van ontvangst van het product. Het product kan alleen ongebruikt en, indien mogelijk, in originele verpakking geretourneerd worden. Voor het retourneren van de bestelling zijn de retourkosten voor uw rekening. Biohome Nederland vergoedt alle betalingen van de consument, inclusief eventuele leveringskosten door Biohome Nederland in rekening gebracht voor het geretourneerde product, onverwijld doch binnen 14 dagen volgend op de dag waarop de consument hem de herroeping meldt. Tenzij Biohome Nederland aanbiedt het product zelf af te halen, mag hij wachten met terugbetalen tot hij het product heeft ontvangen of tot de consument aantoont dat hij het product heeft teruggezonden, naar gelang welk tijdstip eerder valt. Biohome Nederland gebruikt voor terugbetaling hetzelfde betaalmiddel dat de consument heeft gebruikt, tenzij de consument instemt met een andere methode. De terugbetaling is kosteloos voor de consument. Wanneer een bestelling in zijn geheel retour komt (binnen de 14 dagen) Biohome Nederland ook de eerst gemaakte verzendkosten (wanneer van toepassing) terug betalen. Wanneer de bestelling niet in zijn geheel terug komt, dan zal Biohome Nederland de eerst gemaakte verzendkosten niet terug betalen.
Voor een snelle en correcte afhandeling, is het belangrijk dat u het artikel eerst bij ons retour meldt via retouren@biohomenederland.nl