Wat is Biohome Filtermedia

Biohome Filtermedia bestaat uit gesinterd/verpulverd glas en wordt grotendeels gemaakt van speciaal zand. Het materiaal koloniseert goede bacteriën vele malen sneller dan bijvoorbeeld ‘keramisch’ filtermedia wat van klei is gemaakt. De structuur van het filtermedia bestaat uit duizenden minuscule bolletjes welke allemaal verschillende groottes hebben. Door deze unieke 3D-structuur heeft Biohome een extreem groot contactoppervlakte. Het actieve contactoppervlakte is tientallen tot zelfs duizenden keren groter dan bij andere filtermedia.

Biohome bestaat al meer dan 15 jaar maar werd tot voor kort voornamelijk verkocht in het verre oosten. Vishouders van o.a. Koikarpers en Arowana’s zijn daar zeer te spreken over het opmerkelijke vermogen om de afvalstoffen van deze veeleisende soorten te verwerken. In 2012 nam de fabrikant contact op met de in Engeland wonende Richard van het YouTube kanaal “Pondguru” en vroeg hem of hij het product eens zou willen bekijken. Hoewel Biohome al immens populair was in Azië was er in de rest van de wereld nog maar weinig over bekend.
Aangezien de Aziatische markt vooral bestaat uit extreem grote aquariums en juist zeer kleine nano-aquariums waren de toen bestaande Biohome Standaard, Plus en Ultra afdoende om deze markt te bedienen. De markt in de UK en de Verenigde Staten was echter toch anders. Hoewel de aquarium/vijver hobby ook daar extreem populair is hebben de meeste mensen een aquarium van gemiddelde grootte (100 – 300 liter) welke voorzien is van een extern filter. Ook in Nederland is dit de meest gangbare situatie.

Aangezien de extreme porositeit van Biohome Ultra perfect is voor het koloniseren van aerobe bacteriën en anaerobe bacteriën (zelfs in snelstromend water) stelde Richard voor om de Ultra variant ook in een kleine vorm te maken. Zodoende paste het filtermedia beter in de gangbare aquariumfilters. Een nieuw product “Ultra Mini” was geboren.
De fabrikant heeft op zijn beurt een scheikundige in de arm genomen en door hun kennis samen te voegen hebben ze een product kunnen ontwikkelen die de perfecte balans tussen grootte, porositeit en prestaties wist te bewerkstelligen. Het resultaat, Biohome Ultra Mini, een revolutionair product welke de volledige stikstofcyclus in een extern filter kan creëren. Later werd de Ultra Mini nog verder ontwikkeld door sporenelementen toe te voegen. Dit resulteerde in het paradepaardje van Biohome, Biohome Ultimate. De toegevoegde sporenelementen zorgen voor een nog snellere kolonisatie van de goede bacteriën en het vermogen om nog sneller ammoniak, nitriet en nitraat af te breken.

Op basis van alle ervaring met verschillende aquariums adviseren wij de volgende richtlijnen voor het bereiken van een aanzienlijke verlaging van nitraat (oftewel de volledige stikstofcyclus).

  • Gemiddelde tropische gezelschapsaquarium: 1kg per 100 liter
  • Gemiddelde koud-wateraquarium: 1kg – 1,5kg per 100 liter
  • Goudvis aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
  • Grote Cichliden aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
  • Malawi / Tanganyikan aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
  • Zoutwater/zeeaquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
  • Gemiddelde gemixte visvijver: 1kg per 200 liter
  • Gemiddelde Koivijver: 1kg per 150 liter

Ammoniak en nitriet zal worden gereduceerd tot zeer lage niveaus maar de volledige (stikstof)cyclus is de enige juiste manier van goede filtratie. Bovenstaande richtlijnen zijn gericht op het bereiken van deze volledige cyclus en zullen resulteren in een betere waterkwaliteit en minder benodigde waterverversingen.

Onthoud goed: het is altijd beter om overcapaciteit op filtratiegebied te hebben dan ondercapaciteit. Een grotere filtercapaciteit zal beter in staat zijn om vervuiling en andere waterkwaliteitsproblemen op te vangen. Hierdoor wordt de kans geminimaliseerd dat de leefomstandigheden van de bewoners in gevaar komt.

Vandaag de dag is er voor elke filtertoepassing een geschikt Biohome product verkrijgbaar. Omdat Biohome wordt gemaakt van duurzame materialen (zand, sporenelementen en gerecycled glas) is het milieuvriendelijk, inert, kan het worden gebruiken in combinatie met ph- verhogende en verlagende middelen (als nodig) en zal het met gemak 6 – 10 jaar meegaan zonder zijn efficiëntie te verliezen (in een juist opgezet filtersysteem).

Er is dan ook geen ander, milieuvriendelijker, efficiënter en economisch-gunstiger filtermedia te verkrijgen.