Is er een minimum hoeveelheid Biohome Filtermedia nodig om de volledige stikstofcyclus te bereiken?

Ja, wanneer je bijvoorbeeld 500gram in een gigantisch filter op een 500 liter aquarium gebruikt zal het niet in staat zijn om de nitraatgehaltes te verlagen als de aerobe bacteriën volop nitraat aan het produceren zijn. Bij gebruik van de juiste hoeveelheden zijn de resultaten ongeëvenaard.

De meeste filters bieden genoeg ruimte voor voldoende Biohome Filtermedia. Zo hebben bijvoorbeeld vrijwel alle externe aquariumfilters welke geschikt zijn voor een aquarium van 300 liter genoeg capaciteit voor ongeveer 3kg – 5kg filtermedia.

Biohome Filtermedia wordt al jaren over de hele wereld (vooral in Azië) in allerlei soorten aquariums en vijvers gebruikt. Op basis van deze ervaringen adviseren wij de volgende richtlijnen voor het bereiken van een aanzienlijke verlaging van nitraat (oftewel de volledige stikstofcyclus).

Gemiddelde tropische gezelschapsaquarium: 1kg per 100 liter
Gemiddelde koud-wateraquarium: 1kg – 1,5kg per 100 liter
Goudvis aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
Grote Cichliden aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
Malawi / Tanganyikan aquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
Zoutwater/zeeaquarium: 1,5kg – 2kg per 100 liter
Gemiddelde gemixte visvijver: 1kg per 200 liter
Gemiddelde Koivijver: 1kg per 150 liter

Ammoniak en nitriet zal worden gereduceerd tot zeer lage niveaus maar de volledige (stikstof)cyclus is de enige juiste manier van goede filtratie. Bovenstaande richtlijnen zijn gericht op het bereiken van deze volledige cyclus en zullen resulteren in een betere waterkwaliteit en minder benodigde waterverversingen.
Onthoud goed: het is altijd beter om overcapaciteit op filtratiegebied te hebben dan ondercapaciteit. Een grotere filtercapaciteit zal beter in staat zijn om vervuiling en andere waterkwaliteitsproblemen op te vangen. Hierdoor wordt de kans geminimaliseerd dat de leefomstandigheden van de bewoners in gevaar komt.