Wat is het beste filter voor mijn aquarium of vijver?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat elke situatie een andere oplossing vereist. Een filter moet het water in een zo goed mogelijke staat zien te houden. Wat zich in de filter bevindt, is veel belangrijker dan de naam van de fabrikant. Een goed opgezette, goedkope filter kan gemakkelijk beter presteren dan een dure filter die verkeerd is geplaatst.

Voor aquariums biedt een extern filter of sump de grootste ruimte om veel filtermedia te hebben en zo een geweldige waterkwaliteit te creëren. Dit is echter niet erg praktisch voor kleinere aquariums. Kies een filter dat zowel goede filterschuim als goede filtermedia bevat en controleer of het groot genoeg is. Een filter die geschikt is voor een aquarium van maximaal 100 liter, is niet geschikt voor een goed gevuld aquarium van daadwerkelijk 100 liter. Kies een filter die geschikt is voor 25% tot 50% meer dan het werkelijke volume van uw aquarium, afhankelijk van de bezetting.

Voor gewone vijverfilters kan het volgende als richtlijn worden gebruikt:

Een filter dat belooft om ‘tot 10000 liter te behandelen’ zal een vijver van 10000 liter in de volle schaduw zonder vis behandelen. Wanneer vissen worden toegevoegd en er rekening wordt gehouden met zonlicht, wordt deze ‘10000 liter’ bijna gehalveerd. Het filter zal in werkelijkheid dus maar 5000 liter schoon en gezond kunnen houden.

Als het filter op een 10000 liter koivijver wordt gezet, blijft het helder en gezond tot circa 3000 liter, omdat de eisen van koivissen veel groter zijn dan normale vijvervissen. Bij de meeste koi-vijverfilters wordt rekening gehouden met koi-vissen, de vermelde filtercapaciteit komt dan ook vaak beter in de buurt van de daadwerkelijke capaciteit.

Voor elke filtersituatie moet u zich laten informeren door vertrouwde winkels, omdat zij een goed idee hebben wat zal werken voor uw situatie – geef zo​​veel mogelijk informatie en onthoud dat het altijd beter is om overcapaciteit te hebben dan ondercapaciteit.