Wat is het verschil tussen mechanische, biologisch en chemische filtratie?

De zones in een filter kunnen als volgt worden gesplitst:

  • MECHANISCH – Dit is de eerste sectie waar water wordt gereinigd door schuimen / schermen of andere mechanische methoden. Het is eigenlijk waar het vuil zich verzamelt of vast komt te zitten, zodat deze gemakkelijk kan worden verwijderd. Een gebruikelijk voorbeeld is waar ruwe, middelgrote en fijne schuimen worden gebruikt om grote, middelgrote en kleine zwevende deeltjes op te vangen. Het is erg belangrijk om het water te reinigen voordat het in contact komt met het biologische filtermedia.
  • BIOLOGISCH – Dit is het gedeelte waar biologische filtermedia zich bevind. Dit filtermedia ondersteunt bacteriën die de ammoniak in nitriet verwerken en vervolgens nitriet in nitraat omzetten. Als Biohome wordt gebruikt, wordt het nitraat ook verwerkt tot oplosbare stikstof die de volledige stikstofcyclus voltooit. In een goed opgezet filter heeft u alleen de mechanische en biologische delen nodig om water van goede kwaliteit te leveren
  • CHEMISCH – Dit is het laatste stadium van filtratie en is over het algemeen niet nodig wanneer een filter correct is ingesteld. Er zijn veel chemische behandelingen waarbij verontreinigende stoffen worden aangetrokken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ammoniak, nitriet en nitraat. Deze stoffen zullen overigens niet of nauwelijks aanwezig zijn wanneer het biologische deel van het filter naar behoren werkt. Chemische behandelingen kunnen echter nuttig zijn na een medicijnbehandeling of als de kleur van (drijf)hout uit het water moet worden verwijderd. Actieve koolstof is de meest gebruikte chemische behandeling en moet na het biologische deel van het filter worden geplaatst, zodat het in het schoonst mogelijke water zijn werk kan doen. Op die manier zal het zo lang mogelijk meegaan, maar het moet nog steeds worden vervangen na niet meer dan 7 tot 8 weken.

Sommige chemische behandelingen die gewoonlijk in aquaria worden gebruikt, kunnen een zeer schadelijk effect op de goede bacteriën hebben. Deze moeten dan ook zo veel mogelijk worden vermeden als u wilt dat het filter op de juiste manier rijpt. Twee voorbeelden van producten waarvan vis-houders meldingen hebben gemaakt over kolonisatieproblemen (filter mislukt te rijpen of biologische gedeelte van het filter ‘sterft’) zijn Purigen en Chempure Elite.

Veel fabrikanten van aquariumfilters zullen aandringen op het gebruik van chemische filtratie, omdat het de effecten van een falend filter maskeert (door schadelijke stoffen aan te brengen die op natuurlijke wijze door bacteriën moeten worden verwerkt), maar als u een filter op de juiste manier opzet en filtermedia gebruikt die de afvalstoffen goed verwerkt, zou er geen chemische filtratie nodig moeten zijn.