Upgrade je HOB (Hang On the Back) Filter

In dit artikel leg ik uit hoe je je filter nog veel efficiënter kunt maken.


Voor dit voorbeeld gebruiken we de Aquael Versamax FZN-1.
Dit filter is volgens de verpakking geschikt voor aquaria van 20-100 liter


Verwijder het deksel en de aanzuigbuis zodat de filterkorfjes uit het filter kunnen worden genomen


De filterkorfjes zijn voorzien van een redelijk grof filterschuim. Om de biologische filtratie te verbeteren zullen we de inhoud van de filterkorfjes aanpassen.


Haal het filterschuim uit de filterkorfjes.


Knip één exemplaar van het filterschuim in kleinere stukken. Het tweede exemplaar kun je bewaren voor als je het filterschuim een keer wilt vervangen.


Doe in beide korfjes een stukje filterschuim. Het water in de filter gaat van beneden naar boven en zal zo eerst mechanisch worden gefilterd alvorens het biologisch filtermateriaal wordt bereikt.


Vul de filterkorfjes af met Biohome Biogravel. Biogravel is ideaal voor kleinere HOB-filters doordat je relatief veel biologisch filtermateriaal in een kleinere ruimte kwijt kunt. In dit voorbeeld gebruiken we een kleine 500 gram. Dit maakt het filter dus geschikt voor aquariums tot ongeveer 50 liter. Zonder deze upgrade zal de werkelijke capaciteit van dit filter hier nog een stuk onder zitten. Fabrikanten vermelden namelijk vaak een hogere capaciteit dan in de realiteit haalbaar is.


Zet nu alle delen weer in elkaar. Eventueel zou je nog bovenop de filterkorfjes wat extra Biogravel of bijvoorbeeld Biohome Ultimate kunnen toevoegen. Alle beetjes helpen immers.


Het op deze foto getoonde sponsje zit niet standaard bij dit filter. Door een universeel sponsje aan te schaffen kun je het filter garnaalvriendelijk maken. Bovendien zorgt dit voor extra biologische filtratie waardoor je er bijvoorbeeld voor zou kunnen kiezen om in de filterkorfjes alleen Biogravel te doen. De capaciteit van het filter zal daardoor ook nog verder omhoog gaan aangezien er meer biologisch filtermateriaal in het filter zit om de vervuiling van het water aan te kunnen. Wil je het water nog schoner krijgen dan kun je het grove filterschuim ook verruilen voor een medium filterschuim of zelfs fijne filterwatten. Zorg wel dat je altijd eerst mechanisch filtert en daarna pas biologisch. Zo voorkom je dat het Biohome Filtermateriaal sneller dichtslibt doordat de vervuiling zich na verloop van tijd onder de filterwatten ophoopt.